Er du træt af den flade lyd, som dit TV har? Så er det ganske forståeligt. Ligegyldigt hvor dyr en fladskærm du har, vil de i skærmen indbyggede højtalere aldrig kunne måle sig med et surround sound system, som får udnyttet fordelen ved centerhøjtalere. Surround sound systemer produceres i mange forskellige modeller, i meget varierende kvalitet og til mange forskellige priser. Alt efter model, består et surround sound system af et varierende antal højtalere. Fælles for alle modeller er centerhøjtaleren, netop fordi den er den er den vigtigste højtaler af dem alle sammen.

En god centerhøjtaler er med andre ord essentiel for, at du får det absolut maksimale ud af din hjemmebiograf! Det er nemlig centerhøjtaleren, som står for det meste af lyden – herunder dialog. Men hvad er en centerhøjtaler? Det er, ganske simpelt, den højtaler, som sidder i midten af billedet – dvs. midt for enten skærm eller lærred. Men en centerhøjtaler kan ikke stå alene (i hvert fald ikke hvis du gerne vil have hele lydbilledet med)! Den er en del af et surround sound system, som også indbefatter to andre fronthøjtalere, minimum én baghøjtaler og minimum én subwoofer.

 

Placering, som maksimerer fordelen ved centerhøjtalere

Centerhøjtaleren skal som sagt altid placeret ved midten af billedet. Men skal den placeres over eller under? Det kommer an på, om du har en fladskærm eller et lærred. Har du sidstnævnte, skal du placere din centerhøjtaler under det. Har du en fladskærm, skal du placere den over skærmen. At den skal placeres over skærmen, skyldes, at lyden forringes, hvis du stiller den på eks. et TV-møbel. Men dette er selvfølgelig blot rettesnore – vil du meget gerne stille din centerhøjtaler på dit TV-møbel, kan du jo prøve af, om det går an. Det er i det hele taget et godt råd ift. højtalere: Lyt dig frem til, hvor de står bedst ift. der, hvor du som regel sidder og lytter. Det er trods alt dig, der skal synes, at det lyder godt (og ikke en eller anden ekspert på nettet).

Som sagt er der forskellige modeller inden for surround sound. Hver model betegnes med et tal: 4.1, 5.1, 6,1 og 7,1. Det første tal er antal højtalere, og det andet tal er antal subwoofere (hvor det mest almindelige altså er, at man kun har 1). Model 4,1 er den, der er beskrevet i det første afsnit. Model 5,1 har yderligere en baghøjtaler, og model 6,1 har 1 centerhøjtaler, 2 fronthøjtalere, 2 sidehøjtalere, 1 baghøjtaler og 1 subwoofer. Model 7,1 har det samme som model 6,1, blot med en ekstra baghøjtaler.