En stor del af glæden ved at sætte sig ind bag et rat, kan for rigtig mange mennesker koges ned til noget meget simpelt – nemlig lyd. De fleste af os kender det når en lækker bil eller motorcykel køre ned ad gaden og mekanikken synger forbi en. Der er noget magisk ved motorlyd og hvilken motor der lyder bedst, er selvfølgelig en smagssag. Dette vil vi kigge nærmere på her.

 

Forskellen mellem en turbo- og sugemotor

Overordnede set findes der to forskellige typer af bilmotorer. Enten er din bil udstyret med en sugemotor eller en turbomotor.

En sugemotor er en forbrændingsmotor. Den får ikke hjælp fra en turbolader eller en kompressor i forbindelse med indsugningen. En sugemotor har fået sit navn, da motoren meget simpelt suger både benzinen og luften direkte ind fra enten indsprøjtningssystemet eller fra karburatoren.

En turbomotor er en almindelig betegnelse for en forbrændingsmotor, som er turboladet. Dette betyder meget simpelt, at den udnytter de udstødsgasser som motoren producere. Dette betyder også, at motoren mest effektivt kan udnytte den mængde brændstof som der bliver tilføjet. En turbomotor bliver både produceret som en diesel eller benzinmotor. En turbomotor bliver brugt i mange sammenhænge, og findes både i biler, tog og på skibe.

Begge typer af motorer er repræsenteret på de danske veje, og de har selvfølgelig hver sine fordele. Ofte bruger en sugemotor mere benzin end en turbomotor, men dette kommer selvfølgelig også an på motorens størrelse og hvilken kørsel der er tale om.

 

Hvem kan mestre det største brøl

Hvor stort et brøl din motor kan demontere, har overraskende lidt med mekanikken at gøre.

Motorlyden kommer og fremmest fra luft og luftens bevægelse igennem motoren. Det er netop sådan, en sugemotor virker, den trækker luft gennem karburatoren og i denne process kommer lytteren, så tæt på at blive suget ind i den magiske process som sker i forbrændingskammeret.

Langt de fleste biler som bliver produceret til almindelig personkørsel, er selvfølgelig produceret med et luftfilter. Dets funktion er selvfølgelig at dæmpe lyden, det er selvfølgelig ikke ensbetydende at man ikke kan få en god lydoplevelse.

De fleste racerbiler har en sugemotor og derfor er det selvfølgelig også en fantastisk musikalsk oplevelse at være vidne til. Uanset hvilken motor du har er der selvfølgelig forskellige muligheder for at få din bil til at lyde som du ønsker. Hvilke muligheder du har, kan du med fordel snakke med din mekaniker om.